NEXT GENERATION HOSPITAL, BRATISLAVA, SLOWAKIJE
OPDRACHT
Slowakije heeft dringend behoefte aan een innovatief, nieuw ziekenhuis. Om een zo breed mogelijke keus te hebben heeft Penta Investments daarom een internationale prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een ziekenhuis met een oppervlakte van 70.000 m2. De strategisch gekozen locatie, aan de ene zijde parallel gelegen aan de invalsweg van Bratislava in het noorden, bood de mogelijkheid het gebouw als een icoon zichtbaar te maken. Maar de locatie kende vanuit de regelgeving ook strikte beperkingen voor de bouwhoogte. Maar het meest uitdagende was hier om een healing environment te creëren op en gebied tussen de snelweg en een druk winkelcentrum.
CONCEPT
AN ICON FOR THE SLOVAKIAN HEALTHCARE
De oplossing die Dutch Hospital Design en Van den Berg Groep hebben bedacht was het maken van een geluidsbarrière met het gebouw zelf. Door de drie smalle gebouwen naast elkaar te plaatsen ontstond tussen iedere gebouwstrook een rustige en geluidsluwe binnenplaats. Door deze patio’s en de smalle gebouwvorm valt er veel natuurlijk daglicht het gebouw binnen waardoor het zeer flexibel indeelbaar is geworden. Tussen de drie gebouwen komen op twee plekken transparante gangen. Deze gangen zorgen voor natuurlijke afscherming van de binnentuinen tegen de soms gure noordenwind.
Door gebruik te maken van de helling in het terrein is het mogelijk geworden om twee overlappende lagen parkeren te maken. Ook deze oplossing zorgt voor daglicht in de garage, maar ook voor een natuurlijke ventilatie. De ingangen en looproutes zijn er gemakkelijk door te vinden. De kosten voor het parkeren blijven relatief laag en de oriëntatie op het terrein blijft begrijpelijk.
Belangrijk in zo’n groot gebouw is het gemakkelijk vinden van je weg. Het gebouw is dusdanig gevormd dat, waar je ook bent in het gebouw, het is overal enigszins anders. Ondersteund door het vele uitzicht op de binnentuinen en op de omgeving van het gebouw zorgen de verschillen voor een natuurlijke oriëntatie.
De lengte van de bouwblokken maakt het mogelijk om verpleegafdelingen aaneen te schakelen van high-care tot low-care. De beperkte breedte van de bouwblokken biedt tevens de mogelijkheid om afdelingen rondom ziektebeelden te organiseren.
Architectonisch kan het ontwerp van het ziekenhuis worden gezien als een icoon langs de snelweg. De gevel heeft een strakke façade met een in het oog vallende dynamische horizontale belijning in het gevelpatroon. Achter de opvallende ribben in de gevel is een modulair vliesgevelsysteem gepositioneerd waardoor verschillende indelingen en functies achter de gevel mogelijk zijn. Het interieur heeft een natuurlijke uitstraling. Dit wordt bereikt door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen in combinatie met warme kleuren. Het hart van het ziekenhuis is de ruimtelijke, centrale hal. Diverse verbindingstrappen met vrij uitzicht op de parkachtige binnenplaatsen komen samen in deze hal. De transparante en open hal zorgt voor een open gevoel en verbinding met de buitenruimtes.
Gebruik van duurzame energie
Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag (geothermie opslag). Dit is een techniek waarbij de hitte van de zomer wordt opgeslagen in een aquifer (thermische batterij) voor gebruik in de winter en andersom. Door het isoleren van het gebouw op een hoog niveau maakt het systeem het gebouw zeer energie-efficiënt en -duurzaam.
Flexibiliteit
We zien een flexibel gebouw als een van de belangrijkste kenmerken om het duurzaam te maken. Wanneer een gebouw is in staat zich aan te passen aan nieuwe behoeften is er geen noodzaak om het te slopen. Door bij het ontwerp te focussen op wonen kan het gebouw (zelfs gedeeltelijk) een “normaal” woongebouw worden, waar de appartementen in verschillende maten afmetingen kunnen worden gedefinieerd.
De inval van natuurlijk daglicht en de vele uitzichten maken niet alleen het gebouw zeer toegankelijk en plezierig om in te verblijven, maar draagt het ook bij aan de flexibiliteit.
Materialisatie
De buitenkant bestaat uit onderhoudsarme materialen, zoals gips, steenachtige panelen, aluminium, glas en staal. De ramen liggen diep in de gevel en het dak van het plein heeft een groot beschermend overstek
LOCATIE: | BRATISLAVA, SLOWAKIJE |
OPDRACHTGEVER: | KVL S.R.O. AND PENTA INVESTMENTS |
ONTWERP: | 2014 |
REALISATIE: | ONBEKEND |
OMVANG: | 70.000 M2 BVO, ALLE ALGEMENE ZIEKENHUISFUNCTIES |
BOUWKOSTEN: | € 105 MLN. EX BTW (2014) |