VERPLEEGHUIS VIVALDI

OPDRACHT

De Vierstroom voelde sterk de impact van de volledige afschrijving van het bestaande verpleeghuis in 25 jaar. Het bleek onmogelijk om de lay-out aan te passen aan de eisen van de tijd en daarom moest het worden gesloopt om plaats te maken voor een meer flexibel gebouw. De grootste uitdaging voor het ontwerp van het nieuwe verpleeghuis was om het geschikt te maken voor onbekende, toekomstige veranderingen.

CONCEPT

DE FOCUS OP WONEN IN PLAATS VAN VERPLEGEN

Door middel van een grondige analyse beseften we dat niet de kwaliteit van de verpleging, maar de kwaliteit van wonen de belangrijkste factor bleek om de een gebouw te ontwerpen met een economische levensduur van 40 jaar of langer. De structuur en de indeling van het gebouw maken het mogelijk om elke vleugel van verplegen naar zorg te veranderen. Op deze wijze kan het gebouw geleidelijk worden aangepast aan andere behoeften in de zorg. Maar zelfs wanneer de zorg in de toekomst volledig verschilt van de zorg van nu, kan het gebouw relatief eenvoudig worden omgezet in een volledig woongebouw.

ONTWERP

De enkele gang in de verpleegvleugels geeft niet alleen het gebouw grote (toekomstige) waarde, maar ook nu al een zeer prettige verblijfsomgeving. In de gangen, die in traditionele verpleeghuizen  meestal donker en gesloten zijn, komt veel natuurlijk daglicht binnen. Een wandeling door de gang die vensters op verschillende hoogtes en van verschillende grootte heeft, geeft verschillend zichtlijnen naar de tuinen. Bewegen door het gebouw is voor zowel bewoners en personeel dan ook nooit saai.

De indeling van de appartementen, die zijn geclusterd in groepen van 8 cliënten, biedt de mogelijkheid om de zorg op een hotelachtige wijze te organiseren. Per laag kunnen de 4 groepen worden gemengd, zodat mensen met dezelfde manier van leven elkaar kunnen vinden. De positionering van de woonkamers ondersteunen deze vrijheid van het leven en het zelfstandig maken van keuzes. In zowel huidige als toekomstige situaties met meer individueel ingestelde mensen is dit een zeer belangrijke mogelijkheid.

Ondanks de stedelijke omgeving is het verpleeghuis gelegen op een eiland, omringd door water en mooie tuinen. De entree en de unieke plaza, de architectonische detaillering in termen van vorm en gebruikte materialen maken het gebouw zeer toegankelijk voor bewoners en bezoekers en zorgen er voor dat bewoners, ondanks het feit dat ze letterlijk op een eiland wonen, regelmatig contact houden met de directe omgeving.

DUURZAAMHEID

Gebruik van duurzame energie
Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag (geothermie opslag). Dit is een techniek waarbij de hitte van de zomer wordt opgeslagen in een aquifer (thermische batterij) voor gebruik in de winter en andersom. Door het isoleren van het gebouw op een hoog niveau maakt het systeem het gebouw zeer energie-efficiënt en -duurzaam.

Flexibiliteit
We zien een flexibel gebouw als een van de belangrijkste kenmerken om het duurzaam te maken. Wanneer een gebouw is in staat zich aan te passen aan nieuwe behoeften is er geen noodzaak om het te slopen. Door bij het ontwerp te focussen op wonen kan het gebouw (zelfs gedeeltelijk) een “normaal” woongebouw worden, waar de appartementen in verschillende maten afmetingen kunnen worden gedefinieerd.
De inval van natuurlijk daglicht en de vele uitzichten maken niet alleen het gebouw zeer toegankelijk en plezierig om in te verblijven, maar draagt het ook bij aan de flexibiliteit.

Zonwering
De zonwering in de vorm van vaste lamellen zorgt voor een zonwering die zich aanpast aan de seizoenen: in de zomer een hoge zonnestand en weinig directe instraling en in de winter een lage zonnestand en een hoge instraling. Zonder het uitzicht te belemmeren houdt deze zonwering de warmte ‘s winters binnen en weert ze de warmte in het zomerseizoen. Bij het ontwerp is gezocht naar een onderhoudsarme uitvoering van de lamellen.

Materialisatie
De buitenkant bestaat uit onderhoudsarme materialen, zoals gips, steenachtige panelen, aluminium, glas en staal. De ramen liggen diep in de gevel en het dak van het plein heeft een groot beschermend overstek

PROJECTGEGEVENS
LOCATIE: ZORGHART, ZOETERMEER
OPDRACHTGEVER: VIERSTROOM
ONTWERP: 2007-2009
REALISATIE: NOVEMBER 2010
OMVANG: 12.700M2 BVO, 158 PLAATSEN, REVALIDATIE
BOUWKOSTEN: € 20 MLN. EXCL. BTW (2010)
Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search