GOED GEZONDHEIDSCENTRUM ALKMAAR

OPDRACHT

In 2015 voltooide SEED architects een ontwerp voor een GOED gezondheidscentrum gelegen aan de noordelijke rand van de stad Alkmaar. Dit medisch centrum voorziet in de eerstelijns medische zorg voor onder meer de nieuwe omringende woonwijk Vroonermeer Het gezondheidscentrum bevat onder meer een huisartsenpraktijk, een apotheek, een tandartspraktijk, een praktijk voor fysiotherapie en ruimte gereserveerd voor derden.

CONCEPT

De locatie is ideaal gelegen naast de woonwijk met veel open ruimte er omheen. Aan de zuidzijde kijk je uit op een klein kunstmatig meer en de noordkant sluit aan op een met bomen omzoomde ontsluitingsweg. Het medisch centrum is ontworpen als een rechthoekig blok dat in het midden is ‘gebroken’ waardoor een lichte en transparante centrale entreehal is gecreëerd. De twee ‘brokstukken’ zijn ook diagonaal ten opzichte van elkaar verschoven om een zichtlijn te creëren vanaf de naderende weg door de transparante foyer naar het meer aan de zuidzijde. Deze verschuiving komt overeen met de principes van het stedenbouwkundig plan van de woonwijk. De centrale hal is een gemeenschappelijke ruimte die de verschillende functies verbindt en is ook een aangename omgeving met veel daglicht en uitzicht naar buiten waar men kan wachten op hun afspraak of recept.

ONTWERP

De materiaalkeuze versterkt het concept. Het blok wordt extern bekleed met een ‘harde’ bakstenen huid, terwijl de breuk zichtbaar wordt gemaakt met een ‘zacht’ interieur van met hout. De entreehal heeft een glazen vliesgevel om het zo transparant en zo licht mogelijk te houden. In het 3-kleurige metselwerk van de langere gevels zijn in reliëf beelden gemaakt, die zijn gebaseerd op het thema van water in relatie tot het leven. Aan de ene kant is er een beeld van helder water dat verwijst naar het water dat essentieel is voor het leven en de basis vormt voor onze gezondheid en aan de andere kant is er een beeld van wild golvend water dat verwijst naar het water waar de omgeving mee heeft moeten leren leven. Dit beeld is ook een verwijzing naar het historische beheer van het water in deze typische laaggelegen gebieden van Nederland.

PROJECTINFORMATIE
LOCATIE: ALKMAAR
OPDRACHTGEVER: GOED VROONERMEER IO
ONTWERP: 2014-2015
REALISATIE: 2016
OMVANG: 1.500m²
BOUWKOSTEN: € 2,5 MLN EX BTW (2016)

Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search