ICOON MARTINI ZIEKENHUIS

OPDRACHT

De binnentuin van het Martini Ziekenhuis was een groene oase, waar patiënten, bezoekers en medewerkers wel op uit konden kijken, maar niet konden bezoeken. Sinds de opening van het ‘nieuwe’ ziekenhuis in 2007 was er een wens om een plek te hebben waar je even kunt ontsnappen en te ontspannen. Dankzij de intensieve inspanningen van de Stichting: vrienden van het Martini Ziekenhuis, zijn voldoende middelen gevonden om het project te sponsoren.

CONCEPT

ESCAPE TO AN ICONIC OBJECT

Door een gebouw toe te voegen in deze omzoomde tuin ontstond er een ruimte die een relatie aanging met de centraal in het ziekenhuis gelegen tuin. De lange zichtlijnen door de tuin zijn in stand gehouden. Rondom deze binnentuin en vooral vanuit de glazen hoofdverbindingsgang, is zicht op het als een iconisch kunstobject ontworpen gebouw. Het gebouw zoekt in vorm, materiaal en kleuren het contrast op met het ziekenhuis.

ONTWERP

Healing environment.
Door het gebouw een vorm te geven waarbij wanden en daken in elkaar overlopen, is het gebouw een tegenhanger van het ziekenhuis geworden en een uitnodiging om de binnentuin te bezoeken. Contact met de natuur vormt één van de pijlers van een healing environment. Een goudkleurige omhulling in een croissantachtige vorm biedt zowel transparantie als bescherming afgestemd op de plekken rondom in het ziekenhuis als ook op de plekken in het gebouw zelf. Het maakt daarmee de bezoeker van buiten nieuwsgierig wat er binnenin is en geeft tevens de patiënt die even ontsnapt aan de ziekenhuiswereld het gevoel van privacy. Het moet allemaal leiden tot ontspanning in een stressvolle omgeving. Vermindering van stress stimuleert de genezing.

Multifunctioneel
Het gebouw is op verschillende manieren indeelbaar. Al het meubilair is verplaatsbaar en daarmee is het gebouw naast “huiskamer” eveneens geschikt om grote groepen te huisvesten tijdens bv een concert. Zelfs het verrijden van het gehele buffet behoort tot de mogelijkheden. Slimme plaatsing van gordijnen en het gebruik van speciaal ontworpen opbergkasten zorgen ervoor dat stoelen en tafels eenvoudig opgeborgen kunnen worden. Het ontwerp voor het meubilair is gemaakt door Bart Vos van VOS interieur.

BIM
Het project is volledig uitgewerkt in een BIM-model, waarbij bouw en installaties op elkaar zijn afgestemd. De uitvoerende partijen hebben het model gebruikt voor de productie van diverse onderdelen, Zo zijn de grote stalen gekromde liggers met een laser uit platen staal gesneden en de houten plafondconstructie met een computergestuurde zaag aangestuurd. BIM heeft hier een duidelijke kwaliteit verhogende werking gehad en heeft tot materiaalbesparing geleid.

DUURZAAMHEID

Energiezuinig

Door een juiste oriëntatie, positionering en het gebruik van overstekken wordt directe zoninstraling voor een groot deel voorkomen. De hoge isolatiegraad van de buitenschil in combinatie met een lage temperatuur verwarming en een hoge temperatuur koeling van de vloer zorgt voor een laag energieverbruik.

Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag (geothermie opslag). Dit is een techniek waarbij de hitte van de zomer wordt opgeslagen in een aquifer (thermische batterij) voor gebruik in de winter en andersom. Door het isoleren van het gebouw op een hoog niveau maakt het systeem het gebouw zeer energie-efficiënt en -duurzaam.

Materialisatie

De buitenkant bestaat uit onderhoudsarme materialen, zoals aluminium, glas en staal.

PROJECTGEGEVENS
LOCATIE: GRONINGEN
OPDRACHTGEVER: STICHTING VRIENDEN VAN HET MARTINI
ONTWERP: 2005-2013
REALISATIE: JANUARI 2014
OMVANG: 650M2 BVO
BOUWKOSTEN: € 2 MLN. EXCL. BTW (2014)
Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search