BREDE SCHOOL ‘HET PALET’

OPDRACHT

Van een bestaande basisschool wilde de gemeente Langedijk een brede school maken met alle school- en opvangfaciliteiten in één gezamenlijke huisvesting. Daarmee wordt het een centrum van de wijk, het dorpsplein waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar samenwerken. De school moest uiteraard door kunnen blijven draaien en er zo min mogelijk last van hebben. De andere functies kwamen vanuit het dorp Noord-Scharwoude.

CONCEPT

MEET THE PARENTS

De brede school “Het Palet” geeft onderdak aan alle school- en kinderopvangfaciliteiten van 0 tot 12 jaar en vervult daarmee een centrumfunctie in de wijk. Ontmoeten en samenwerken zijn de thema’s geweest waarop het ontwerp is gebaseerd.  De meerwaarde van een multifunctionele accommodatie komt pas goed tot uiting als mensen uit de wijk elkaar ontmoeten. Door een centrale hal toe te voegen aan de school en daar elke voorziening op te laten aansluiten, wordt dat bij uitstek gefaciliteerd. Een tweelaags nieuw gebouw vormt een overgang tussen de kleinschalige laagbouw aan de ene zijde en de relatieve grootschaligheid aan de andere zijde van de locatie. Zo wordt niet alleen programmatisch, maar ook stedenbouwkundig een leegte gevuld.

ONTWERP

In de ruime hal, waar alle functies aan zijn geadresseerd, springt met name de grote houten trap in het oog. Deze kan als tribune worden gebruikt als er voorstellingen of bijeenkomsten in de hal worden georganiseerd. Maar ook het pannendak van de oude school die de hal nog insteekt, een gegolfd stalen dak op gelamineerde houten liggers, de robuuste materialen en de kleurstellingen geven afwisseling van levendigheid en rust. Door grote glaspuien is er zicht op de twee omringde speelpleinen van de peuters en de kleuters. Het maakt de ruimte voor meerdere doelen inzetbaar en laat zich vergelijken met de sfeer van een dorpsplein. In de vormgeving, de lichtinval, materialisatie en kleurgeving is die sfeer nagestreefd. Het houdt het gebouw ook op lange termijn mooi.

PROJECTGEGEVENS
LOCATIE: NOORD-SCHARWOUDE
OPDRACHTGEVER: GEMEENTE LANGEDIJK
ONTWERP: 2003-2004
REALISATIE: DECEMBER 2006
OMVANG: NIEUWBOUW 3.350 M2 BVO, VERBOUW 200 M2 BVO
BOUWKOSTEN: € 3 MLN EXCL. BTW (2006)
Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search