ZERO ENERGY WONING IN TIRNS

OPDRACHT

Een particuliere opdrachtgever kreeg de kans om een schitterende plek direct aan de Franeker Vaart bij het Friese dorpje Tirns te bemachtigen. Aan SEED architects is gevraagd een duurzame woning te ontwerpen die in meer dan zijn eigen gebruik aan energie zal voorzien.

CONCEPT

A LITTLE TURN CAN MAKE YOU INDEPENDENT
Met een grote, typisch Friese kop-hals-rompboerderij als naaste buur is het lastig met een relatief klein bouwwerk ruimtelijke zelfstandigheid te verwerven. Het licht draaien uit de hoofdrichting van de Franeker Vaart en naar de hoofdrichting de kavel zelf hielp bleek voldoende. Het leverde bovendien een betere oriëntatie op t.o.v. de fraaie uitzichten en voor de PV-panelen op de zon.

ONTWERP

Route met uitzichten
Het ontwerp van de woning is vooral gebaseerd op de route je aflegt vanaf de benadering van de woning tot aan het terras aan het water. Na binnenkomst ontvouwt langzaam de ruimte van de woning en het ruimtelijk uitzicht vanuit de woonkamer. Voor het betreden van het woongedeelte stap je twee treden lager, nog 30 cm richting het waterniveau. De richting van het niveauverschil duidt de verdraaiing van de woning t.o.v. de Franeker Vaart en opent vervolgens weer een nieuw uitzicht over de Franeker Vaart naar het Noorden.

Een zwarte schuur gericht op het water
In een ver verleden heeft op dezelfde plek een schuur gestaan. Met het zwarte hout heeft de woning weer een karakter van een schuur gekregen. Het hout zit net als bij een schuur als een dunne huid om de constructie heen. Binnen dragen eikenhouten gebinten met moderne stalen verbindingen de dik geïsoleerde gevel. Door de gevel langs de vaart hoger te maken werd het eveneens mogelijk om vanaf de verdieping zicht op het water te houden. De asymmetrie in de hoogte vertaalde zich eveneens in een groter dakvlak die op de zon is gericht.

DUURZAAMHEID

0 op de meter
De combinatie van een optimale oriëntatie, goed geplaatste gevelopeningen, dik geïsoleerde wanden en daken, kierdicht detailleren, toepassen van een warmtepomp en infrarood stralingspanelen een houtkachel en een dak met PV-panelen zal de woning energie-plus zijn. Een elektrische auto zorgt ervoor dat er 0 op de meter zal komen.

Hout als hoofdmateriaal
In de woning is veel hout toegepast: gebinten, buitengevel, kozijnen en deuren en deels de binnenbekleding. Het hout komt uit inlandse bossen.

Passend bij de plek
Duurzaamheid wordt te vaak alleen maar vertaald in een laag energieverbruik. Maar duurzaamheid kent nog veel meer aspecten. Misschien de belangrijkste is wel dat een duurzaam gebouw ook mooi moet zijn en past op zijn plek. Juist die gebouwen blijken vaak een langleven beschoren te zijn.

PROJECT INFORMATIE
LOCATIE: TIRNS
OPDRACHTGEVER: FAMILIE ALTENBURG
ONTWERP: 2016
REALISATIE: EINDE 2016
OMVANG: 200 M2 BVO

Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search