MEDISCH CENTRUM MOSKOU

OPDRACHT

Het nieuwe Medisch Centrum in Moskou zal worden gevestigd op het terrein van een historisch belangrijke villa, omringd door een bos van eiken. Het was de uitdaging voor SEED architects en Van den Berg Groep om een nieuwe, 12.000 m² grote medische centrum te ontwerpen met behoud van de kwaliteiten van landhuis en bos.

CONCEPT

EEN MEDISCH CENTRUM MET RESPECT VOOR BOS, VILLA EN MENS

De historische villa kreeg architectonisch een respectvolle behandeling, het bos een respectvolle behandeling door optimaal de bestaande eiken te handhaven en de patiënt en medewerker door het ontwerpen van een aangenaam ziekenhuis om in te verblijven. Dit werd bereikt door het creëren van een U-vormig gebouw met een bescheiden gevel, de monumentale villa omarmend en met een 1-laags blok de aansluiting vormend van het landhuis en het nieuwe ziekenhuis.

ONTWERP

De relatief smalle bouwbreedte van 16m zorgt voor een ruime daglichttoetreding en een fraai uitzicht op het omringende landschap. Veel eiken zijn bewaard gebleven door het creëren van een ondergrondse parkeergarage waar alle auto’s kunnen staan. Alleen een enkele parkeerplaats voor taxi’s en halen en brengen zijn gelegen op het terrein.

De gevel van het nieuwe medisch centrum bestaat uit verticale lamellen met een golvend effect, geïnspireerd door menselijke bloedvaten en de nerven van de bladeren: een subtiele verwijzing naar de functie van het gebouw aan de ene kant en de integratie van het gebouw in de omringende bomen aan de andere kant. In tegenstelling tot deze gevel is de gevel van het verbindende midden blok vormgegeven met een lichte natuurstenen bekleding.

Het gebouw als geheel heeft twee begane grond niveau’s: de onderste begane grond maakt het aansluiten van de hoofdingang op het straatniveau gemakkelijk en de bovenste begane grond verbindt de begane grond van de villa met het terras van het midden blok. Op beide begane grond niveaus worden de poliklinieken gevonden. De 2 niveaus boven geven vooral ruimte aan de behandelafdelingen, de verpleegafdelingen en een aantal ondersteunende diensten.

Door het omvormen van het herenhuis in een restaurant, kan het, ondersteund door het terras in een enigszins koloniale sfeer, ook onafhankelijk van het ziekenhuis worden gebruikt.

DUURZAAMHEID

Behoud bomen
De footprint van het gebouw is verminderd door het werken met 5 niveaus. Alle auto’s parkeren onder het gebouw. Zo behoefden alleen de minder waardevolle bomen ruimte te maken. De bouwmethodiek is zo gekozen dat tijdens de bouwfase de watertoevoer van de aangrenzende bomen kan worden gegarandeerd. Een aantal bomen worden nieuw aangeplant na de bouwfase.

Gebruik van de schaduw van de bomen
Is de winter redelijk zwaar; mensen beschouwen de zomer als nog zwaarder. De temperatuur gaat flink omhoog en daarom is zonwering erg belangrijk. Dit is een van de redenen waarom  het nieuwe gebouw onder de bladeren van de bomen diende te blijven. Deze zorgen voor veel schaduw en verkoeling door het bevochtigen van de lucht. De vinnen van het gebouw geven ook schaduw terwijl ze niet het zicht op het bos verstoren.

Geothermische opslag
Onderzoek is gedaan naar de technische mogelijkheden van de opslag van warmte in de zomer en koude in de winter. Het ziekenhuis is een 24/7 omgeving en de vraag naar koude en warmte is relatief in evenwicht. De grond van het bos laat aquifers toe om alle energie in op te slaan.

Hergebruik van de villa
De villa werd aangetroffen in een deplorabele staat. Het geven van een nieuwe functie aan de historische villa zal haar verduurzamen. De verdiepingshoogte was soms vrij laag, zodat het interieur volledig moest worden hervormd. Een combinatie van oud en nieuw ademt een bijzondere sfeer uit, altijd goed voor een interessant interieur.

PROJECTGEGEVENS
LOCATIE: MOSKOU
OPDRACHTGEVER: STRELKA INSTITUTE
ONTWERP: COMPETITIE 2015
REALISATIE: ONBEKEND
OMVANG: 12.700 m² BVO, 30 BEDDEN, 4 OPERATIEKAMERS
BOUWKOSTEN: ONBEKEND
Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search